Luc Devoldere over Yourcenar
Le tour de la prison - Verken uw gevangenis

Op 17 december 1987 overleed op Mount Desert Island (VS) Marguerite Yourcenar, schrijfster van grote romans en verhalen, dichteres, vertaalster, essayiste en critica. Zij werd in 1903 in Brussel geboren als Marguerite Cleenewerck de Crayencour, een nieuwsgierige bewoonster van deze wereld en boven alles thuis in de (Franse) taal. Zij was de eerste vrouw die toegang kreeg tot de Académie Française.
De dertigjarige herdenking van haar overlijden was de aanleiding voor Luc Devoldere, classicus, auteur en hoofdredacteur van Ons Erfdeel, om het toneelstuk L'être que j'appelle moi te schrijven. Dat stuk viel niet op te voeren op het kleine podium van De Boog, maar hij wil wel met plezier komen vertellen waarom Yourcenars werk behoort tot de top van de wereldliteratuur. Devoldere heeft een diepe en brede kennis van de boeken, brieven en teksten van Yourcenar en neemt je mee in een 'tour de horizon' door haar rijke werk vol prachtige taal, doordrenkt van een humanistisch gedachtegoed, dat ons ook vandaag nog veel te zeggen heeft.
Die rondleiding begint en eindigt met de vraag die Zeno, een alchemist-arts uit het Brugge van de zestiende eeuw, zich stelt in de eerste regels van Hermetisch Zwart: "Wie zou zo dwaas zijn te sterven zonder althans zijn gevangenis te hebben verkend?"

 
   Alle info en reservaties: Café RoodWit, Generaal Drubbelstr. 42, Berchem (vlakbij Statiestr.) tel. 03/239 34 68