Laurence Vielle
Woorden sprokkelen

Laurence Vielle nam op Gedichtendag 2016 de titel van Dichter des Vaderlands over van Charles Ducal. Geboren in Brussel in 1968 zal de Franstalige Vielle twee jaar lang gedichten schrijven "die het vaderland aanbelangen".
Peter Holvoet-Hanssen ontmoette haar jaren geleden in Parijs tijdens een eerbetoon aan Arthur Rimbaud en getuigt: "Laurence is veel meer dan een alom gewaardeerde podiumdichteres. Zij toont aan dat gedichten een belevenis van taal zijn. Maar inderdaad, als je haar gezien hebt en haar hebt horen lezen, opent zij een waaier van werelden."
En wat zegt Laurence zelf? "Wat ik schrijf is spreekmateriaal, klankmateriaal. Ik lees graag hardop wat geschreven is." Een lezing door Vielle is dan ook altijd een feest. Zij noemt zichzelf een sprokkelaarster. "Ik sprokkel woorden, de woorden van anderen, van mij en de ritmen van de wereld. Daarna schrijf ik, en ik zeg graag die woorden."
Bij Poëziecentrum verscheen in 2013 haar bundel Herschepping van de wereld, vertaald door Jan H. Mysjkin. De ritmische gedichten brengen ook niet de Frans sprekende poëzieziel in vervoering.

 
   Alle info en reservaties: Café RoodWit, Generaal Drubbelstr. 43, Berchem (vlakbij Statiestr.) tel. 03/239 34 68