Vergeten schrijvers memorial
THEODOOR VAN RYSWYCK

Elk jaar houdt de Boog een keer stil bij het grafmonument van een vergeten schrijver. Dit jaar brengen we een wel heel erg vergeten dichter voor het voetlicht: Theodoor Van Ryswyck (1811-1849). (Neen, niet die van de gelijknamige laan, dat is zijn neef, maar wel die van het standbeeld aan de Nationalestraat.)
Adelheid Ceulemans neemt u mee op een virtuele stadswandeling door Antwerpen, in de voetsporen van deze vergeten poëet. Langs verschillende plaatsen in de Antwerpse binnenstad, die verbonden zijn aan leven en werken van Van Ryswyck, wandelen we door het veelzijdige poëtische oeuvre van deze volksdichter en taalkunstenaar, de Kurt Cobain van zijn tijd: van liefelijke natuurtafereeltjes tot erotische poëzie, van caféliederen tot politieke hekeldichten. Het veelzijdige oeuvre van Van Ryswyck biedt een unieke perspectief op het Antwerpse cultuurleven van de negentiende eeuw.

Adelheid Ceulemans promoveerde in 2013 tot doctor in de Letterkunde aan de Universiteit Antwerpen, met een proefschrift over Van Ryswyck. Ze is gespecialiseerd in de negentiende-eeuwse poëzie en de band tussen literatuur en muziek in het negentiende-eeuwse Vlaanderen. Haar boek Verklankt verleden, Vlaamse muziektheaterwerken uit de negentiende eeuw (1830-1914) werd in oktober 2012 bekroond met de Leon Elautprijs van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde. Ze is hoofdredacteur van het tijdschrift FORUM+ voor Onderzoek en Kunsten en werkt als als onderzoeker aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen.

 
   Alle info en reservaties: Café RoodWit, Generaal Drubbelstr. 42, Berchem (vlakbij Statiestr.) tel. 03/239 34 68