Frederik van Oudenhoven
Met onze eigen handen

Frederik van Oudenhoven is een Nederlandse etnobioloog en landbouwonderzoeker die in de onherbegzame Pamirvallei op de grens tussen Afghanistan en Tadzjikistan de biodiversiteit, en de veranderende levensstijl en voedselcultuur in kaart bracht. In de herfst van 2009 vroeg een grootmoeder of hij haar oude recepten kon opschrijven. Zij wilde ze graag met haar kinderen en kleinkinderen kunnen delen, nu ze ze zich nog goed herinnerde.
Zes jaar en honderden gesprekken met grootmoeders en grootvaders, onderwijzers, artsen, kinderen en boeren later was er het volstrekt unieke boek With our own hands, met verhalen (soms in de vorm van recepten) over het leven en de cultuur op 'het dak van de wereld', waar oude tradities van vriendschap en gastvrijheid onder druk staan van armoede, oorlog, schaarste en de ontwikkelingsindustrie.

Het prachtige boek is een monument voor een onbekende cultuur en een monumentaal eerbetoon aan een vergeten groep mensen. Van dit gelaagde boek zijn inmiddels tweeduizend exemplaren teruggebracht naar de ver afgelegen dorpen, zodat elke gemeenschap er een in haar bezit heeft.
Frederik van Oudenhoven vertelt over en uit het boek en vertoont een documentaire over de expeditie om de boeken te bezorgen aan de eigenaars van haar inhoud.

With our own hands werd geschreven samen met Jamila Haider, telt zevenhonderd grootformaat gebonden pagina's, is rijk geïllustreerd door drie topfotografen, simultaan in drie talen (Engels, Dari en Tajik) en in drie schriften. Het werd bekroond met de Gourmand Cookbook Award voor het beste culinaire boek ter wereld van het jaar 2016. Het kost 69,5 euro en kan op de avond zelf besteld worden voor 50 euro.

 
   Alle info en reservaties: Café RoodWit, Generaal Drubbelstr. 42, Berchem (vlakbij Statiestr.) tel. 03/239 34 68