Tom Van Bauwel & Ben Sluijs
woord en muziek van, in en rond het werk van
Paul Van Ostaijen
"Lyrisme is een tot op heden nog weinig bestudeerde bacil." (P. Van Ostaijen)

Acteur Tom van Bauwel geeft zich gretig over aan Van Ostaijens teksten en gedichten.
Hij roept en tiert, fluistert een ballade, declameert vol overgave en zelfspot zijn "biografie", schreeuwt in een bonkend ritme de bevelen van een Duits officier uit "Bedreigde stad", doet verstillen in een fragment uit "Feesten van angst en pijn" of voert jubelend woordbuitelingen uit onder het elektriesch licht in "Music-hall".
De saxofoon van Ben Sluijs kronkelt zich daartussen, zingt, schreeuwt, houdt zich gedeisd, speelt een stukje solo, volgt het stampende ritme van een wilde Van Bauwel, swingt mee in het circusorkest, er wordt geïmproviseerd!

Tom Van Bauwel speelde onder meer bij theater Zuidpool, KVS, ROTheater en NTGent. Hij regisseerde stukken als Kunst van Yasmina Reza (Raamtheater), Tumult van David Rabe (Toneelhuis),Pterodactylus van Nicky Silver (Noord Nederlands Toneel), De naam van Jon Fosse (NTGent). Hij maakte ook verschillende solo theaterproducties zoals "Vorm Vormt Vormen", op teksten van Paul Van Ostaijen, "De Schipbreukeling", van Benno Barnard en  het bejubelde "Kroniek van een karakter", uit de brievenboeken van Jeroen Brouwers. Hij is bij een breed publiek bekend van zijn televisiewerk (Ons Geluk, Windkracht 10, Sara, Vermist, Rang 1) en van zijn filmwerk (Ad Fundum, Oeroeg, Shades).

Ben Sluijs is  groepsleider en sideman van verschillende jazzformaties die in binnen- als buitenland graag worden ontvangen. Hij speelt regelmatig solo-concerten of combinaties van solosax en woord met  Pjeroo Roobjee, Jan Decleir, Jules Deelder, Remco Campert, Hubert Daemen, Don Fabulist, Peter Holvoet, Elvis Peeters, Roger De Neef.
Onder saxofonisten heb je koele redenaars, kortademige schreeuwers en introverte neuzelaars.Hoewel Ben Sluijs de techniek heeft om al die stemmen te vertolken, is de Belgische altist vooral een bedachtzaam spreker van volzinnen. Iedere noot uit zijn hoorn is een zorgvuldig opgepoetste glimmer, die aan een smaakvolle ketting wordt geregen. En dat met behoud van het vermogen solistisch te verrassen met een fantasierijke bocht of omweg. NRC-Handelsblad