Pjeroo Roobjee

auteur - theatermaker - vertaler - schilder - tekenaar - graficus - acteur - causeur - zanger - entertainer,
duizendpoot die op totaal eigenzinnige wijze grasduint uit eigen werk en uiterst meeslepend vertellen kan...

Pjeroo Roobjee (1945) debuteerde in 1966 als schrijver met de experimentele roman De nachtschrijver, later gevolgd door poëzie, theaterteksten, verhalen en vooral romans. Zijn plastische én literaire bezigheden werden meermaals bekroond. In 2004 won hij de Gentse Cultuurprijs voor zijn literair werk en werd door de jury geprezen als een virtuoze taalsmid, met een literair universum vol humor en wrangheid, maar ook als 'een authentieke dwarsligger en een eigenzinnig Gents monument in de literatuur'.

Hebt u zijn Dodemanskamer (1993) en De kleinzoon van de letterzetter (1995) op de planken? Ligt Van het nieuwland (1996) nog steeds naast uw bed:

'In de tijd dat de mensen nog gelijk de beesten basten, leefde er in het land van de lange, trage, lage wolk en de stad van weegluizen, solfer en van muggen een man, Malfliet geheten, Cesar Malfliet, een spinner met immer lamme poten, een niet te natten lever en een uitgewoond karkas.’ 

Of is het Oude verf (1997)? De roman De thuisreis van de wijnverlater (2000)? Of zijn Meinthe zegt dat hij opdroogt? We laten hem zelf aan het woord over de verspreide brieven en verhalen in Aderbloed in de kousenhoek (1999):

‘Niets of niemand plaagt noch verstart mij bij de schrijfdaad. Mijn ziektebeeld kan in een tegengestelde hoek worden gezocht en gevonden: ik lijd onder en aan een veelvoud van beelden en gedachten, een triljoen opstandige, wansmakelijk rijke, belasterende, smadelijk originele bedenksels. En al die hersenschimmen schreeuwen tegelijk en tegelijkertijd dat ze op het schrijfblad hun plekje willen.’

Bij het Antwerpse antiquariaat Demian www.demian.be verscheen in 2007 nieuw proza: Strelingen en Minnetucht en het poëtische hebbeding Zo content in Gierle, wat lezers in boeken achterlaten.

Filmpje: www.roobjee.be