12 september
Wim Neetens memorial

“Ik denk dat het in mijn aard ligt om traag te zijn. Ik schrijf traag en weinig. Het heeft lang geduurd voor ik een stem vond waar ik me prettig bij voel.” (Wim Neetens)

Een jonge schrijver die dergelijke uitspraken lanceert en er toch in slaagt de prestigieuze Debuutprijs (1994) in de wacht te slepen, netjes in de tabellen vereeuwigd tussen Geertrui Daem, Paul Mennes, Bernard Dewulf en Paul Verhaeghen…
Wim Neetens (° 1958)  is begin de jaren ’90 een jonge auteur die literatuur studeerde in Antwerpen en Brighton, Engels doceert, artikels schrijft en zijn studie ‘Writing and Democracy’ (1991) publiceert in Engeland.
Ondertussen verschijnen ook kortverhalen van zijn hand in Nederlandstalige tijdschriften  (De Brakke Hond, NWT, DW&B…) .
Deze verhalen vormen de basis voor zijn eerste -met de Debuutprijs bekroonde-  Nederlandstalige werk ‘Menselijke Middelen’. Critici, pers en lezers zijn laaiend enthousiast.

 ‘Wat we willen’ zou een al even mooie opvolger worden voor deze  jonge auteur  ‘pur sang’.
Zou. Wim Neetens, de schrijver met de verstilde knipoog, die zijn personages meer voeling dan vat laat krijgen op wat het leven hen te bieden heeft, wordt ongeneeslijk ziek en overlijdt in 1996 op 38-jarige leeftijd.

Nu tien jaar later,  brengt  De Boog – in samenwerking met zijn nabestaanden - een hommage aan Wim Neetens  die voor zichzelf spreekt. Twee van de allermooiste Vlaamse voordrachtstemmen, Peter Cremers (Histories,
Zwerfroute…) en actrice Elise De Vliegher lezen elk een kortverhaal. Tussendoor brengt zoon Max enkele ongepubliceerde gedichten van zijn vader…

 

Reacties
Teksten