Elsschot Anders

Theatermonument Herman Verbeeck en Eric Rinckhout, kunst- en cultuurjournalist bij De Morgen, delen dezelfde levenslange  passie: de alom gekende Antwerpse schrijver Willem Elsschot.
Zo wist Herman de wereld te verblijden met zijn schitterende theaterproducties ‘Kaas’ en ‘Een Ontgoocheling’ (met zoon Vincent), en publiceerde hij o.a. ‘Willem Elsschot, komedieschrijver’ in opdracht van het Willem Elsschot Genootschap.
Van Eric verscheen in 2006 ‘Dwaalspoor’, een essayistische roman over zijn persoonlijke zoektocht naar de achtergronden waartegen hij de lezer een nieuwe kijk biedt op Elsschots novelle ‘het Dwaallicht’. En in opdracht van de Stad Antwerpen tekende Eric onlangs ook de Dwaallicht-stadswandeling  uit, die met citaten uit het boek geïllustreerd wordt.
De Boog krijgt dus twee eminente ‘Elsschotologen’ aan de praat , die op 10 november de handen in elkaar slaan voor een unieke, éénmalige voorstelling: ‘Elsschot Anders’.  Samen stellen zij  -aan de hand van zorgvuldig uitgekozen tekstfragmenten- hun beeld van de schrijver voor op een soms gekende, maar toch vooral toch minder gekende wijze.
Zij belichten Elsschot als ‘man van steden’, en wijzen op een aantal rode draden die doorheen het oeuvre van de schrijver lopen : thema’s als ‘winnaars en verliezers’, ‘sociale bewogenheid’, ‘moeder’,’dood en aftakeling’, ‘eros en thanatos’ of ‘bedrog en hypocrisie’ . Zij wijzen erop hoe Elsschot  ‘het kleine grootmaakt’,  en doorprikken ‘de mythe van het schrappen’.
Kortom: een boeiende duolezing, compleet met schitterende voordracht. Wij kennen geen mooiere manier om deze ellendige novemberavond te celebreren !

 
   Alle info en reservaties: Café RoodWit, Generaal Drubbelstr. 43, Berchem (vlakbij Statiestr.) tel. 03/239 34 68