Adriaan de Roover en het jazztrio COIN
zondag 16 april - 15u

Let op: NIET in café RoodWit, maar wel in de repetitieruimte van theatergezelschap Laika, Boomgaardstraat 215, 2018 Antwerpen, op een boogscheut van café RoodWit (dat die dag gesloten is) en op wandelafstand van het Station van Berchem.

Inkom 5 euro 
 
Adriaan De Roover (1923) is een rots in de branding van de Nederlandstalige jazz-poëzie. Hij is een letterproever, een woordvinder, een taalschepper. Poëzie is voor hem een instrument om te ontdekken. Zijn lyriek kenmerkt zich door een grote voorliefde voor de jazz. Hij put uit Mallarmé en overgiet het met een geur weldoende Amerikaanse swing. Zijn laatste bundel De genese van de lyriek dateert uit 2002. Op paaszondag staat hij uitzonderlijk in een dubbelprogramma met een andere grote uit de Antwerpse jazzwereld, Cel Overberghe.
 
Bud Powell
 
zijn palmen strooien drijfzand
om mijn schouders
in de nanacht
wordt alles vrouw
ook de zachte ovalen
van vader brancusi
en de standbeelden
met witte handschoenen onschuld
ik weet van geen lijf
en hoor
gelukraak herriezaaien
koude tranen doven het netvlies
 
mijn luiheid heeft nog veel te doen
 
COIN staat voor Cel Overberghe InTuition een trio rond Cel Overberghe. Cel Overberghe staat vooral bekend als een altsaxofonist die put uit de brede jazztraditie van de bebop, over Monk en Coltrane tot Taylor en Coleman. Sinds enige tijd heeft hij de piano ontdekt en formeerde rond dat nieuwe instrument een groep met twee jonge muzikanten. Deze formatie speelt sinds maart 2005 samen en stelt zich nu voor het eerst aan de wereld voor. Het werd al beschreven door intimi als "een slapende berg die nu wakker wordt".
Overberghe wordt begeleid en voortgestuwd door Kris Nelissen op bas, die als autodidact nog begon bij Bert Joris & Impuls. Hij speelde met Cel Overbeghe in Relax 85, duikt op in gospelband Ennes en de Oostendse underground van Bas Bulteel en Skip Heaton. Aan de drums zit Michael Weilacher, slagwerker en componist die studeerde in de Verenigde Staten en helemaal thuis is in de hedendaagse klassieke (?) muziek. Hij speelde onder andere bij Zeitklang, Ictus, Champ d'Action en zijn eigen Streetbeats waarin gespeeld wordt op recyclagemateriaal.
 
De Boog is blij en vereerd dit jazzikale room-van-de-room dubbelprogramma met Adriaan De Roover te mogen aanbieden.  Een unieke gebeurtenis!Teksten