Stefan Brijs

Onderwijzer uit Genk, kind van de cité, tot 1999 begeleider van leerlingen, ondertussen auteur van De Engelenmaker waarvan 130.000 exemplaren verkochte werden, staat binnenkort in De Boog waarbij ongetwijfeld zijn laatste roman Post voor mevrouw Bromley prominent zal schitteren.

Toen hij in een oorlogsdocumentaire over de slag aan de Somme zag hij een Engelse luitenant brieven van en aan zijn soldaten censureren, besloot hij daar 'een groot verhaal' uit te spinnen. En dus wierp hij zich op de Eerste Wereldoorlog, een decor vol dood en drama, waarheid en leugen, waanzin en brutaliteit. De gruwel en de tragiek, de menselijkheid en de beestachtigheden, lef en lafheid.
Post voor mevrouw Bromley is een roman die zich afspeelt tijdens de Groote Oorlog. Het eerste slachtoffer van de oorlog is altijd de waarheid. Brijs beschrijft alle grijswaarden tussen waarheid en leugen: leugentjes om bestwil, verdraaiingen, propaganda, het verzwijgen van feiten. Daarom is er geen beter instrument om dat te laten voelen dan een roman.
Brijs confronteert de lezer met de kleine kantjes van stoere mannen, en hoe de rest van de wereld daar het slachtoffer van wordt, in een boek dat leest als de klassieke jeugdboeken van Thea Beckman: meeslepend verteld, stevig gedocumenteerd, slim geconstrueerd en onmogelijk om weg te leggen.

En misschien leest hij ook wel uit de bibliofiele parel Honger!, een ode aan de corned beef, geïllustreerd door Koenraad Tinel.

In november gedenken we de eerste wereldoorlog en zijn slachtoffers. Geen betere manier om dat te doen dan in De Boog in gezelschap van Stefan Brijs.

 
   Alle info en reservaties: Café RoodWit, Generaal Drubbelstr. 42, Berchem (vlakbij Statiestr.) tel. 03/239 34 68